Wat is IaaS?

Infrastructure as a service is een vorm van cloud computing, het betekent dat de infrastructuur virtueel wordt aangeboden. Alle hardware zoals netwerkapparatuur, werkstations en andere hardware zijn eigendom van de serviceprovider. Deze serviceprovider verhuurt als het ware een stukje van deze hardware en de afnemer betaald alleen voor hetgeen daadwerkelijk verbruikt wordt. Dit scheelt in kosten voor de afnemer. De gebruiker heeft volledige vrijheid in gebruik van de hardware zoals hij of zij dit graag wil. Het hele besturingssysteem en hardware staat in de cloud, dit houdt in dat bij diefstal of bij kapotte hardware alle gegevens bewaart blijven. Iaas wordt overigens vaak verward met Platform as a Service (PaaS) en Software as a Service (SaaS).

Kostenmodellen van Infrastructure as a Service

IaaS wordt aangeboden in verschillende vormen. In de meeste gevallen wordt het aangeboden als abonnement; je betaalt een maandelijks bedrag om gebruik te maken van de service. Je betaalt dus een vaste, maandelijkse prijs om gebruik te kunnen maken van de hardware. Een andere optie is dat er wordt gefactureerd op basis van de gebruikte opslagcapaciteit of verwerkingscapaciteit van de server.

IaaS als leengoed

Infrastructure as a service wordt vaak gebruikt door bedrijven die niet zo lang met dezelfde softwarepakketten of softwaremodellen werken. Ze gebruiken vaak tijdelijke pakketten om zelf software te testen en te ontwikkelen. Op deze manier halen ze voordeel uit de mogelijkheden die IaaS met zich meebrengt. Zo kunnen bijvoorbeeld verschillende testversies van een nieuw pakket of product een korte tijd op de server van de IaaS leverancier draaien. Tijdens de testfase betaald de huurder dus slechts de huurprijs, en dit scheelt hem of haar enorm in de kosten van dure apparatuur. Zo hoeft het ontwikkelende bedrijf geen dure investeringen te maken in een krachtige server.

IaaS aanschaffen

Wil je infrastructure as a service aanschaffen? Let wel op; IaaS contracten zijn vaak erg complex en kunnen aparte prijzen met zich meebrengen. Lees dus altijd het contract met de IaaS leverancier erg goed door zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Let in het contract goed op de manier waarop je gefactureerd zal worden.