management

Hoe faciliteer je leren op het werk?

We hoeven je vast niet meer uit te leggen dat werknemers graag willen leren op het werk. Voor de meest gewilde werknemers op de arbeidsmarkt is de beschikbaarheid van geode opleidingsmogelijkheden mét een bijbehorend opleidingsbudget dan ook een must.

Maar ook voor jou als werkgever is het belangrijk om je werknemers te stimuleren en te helpen zichzelf te blijven ontwikkelen. Doordat je medewerkers zich gaan ontwikkelen en meer kennis en vaardigheden opdoen, kan de organisatie zich ook blijven ontwikkelen.

Dergelijke investeringen betalen zich terug in tevreden werknemers, maar ook nieuwe strategische inzet van budgetten of technieken, efficiënter verlopende processen, out of the box ideeën, en meer.

Daarnaast kunnen opleidingen binnen de organisatie helpen om werknemers binnen een organisatie te laten doorgroeien naar een nieuwe functie, in plaats van dat zij extern een functie op een hoger niveau gaan zoeken. Maar hoe kun je leren op het werk nu het beste faciliteren?

In dit artikel spreken we drie tools die jij kunt inzetten om leren op het werk te faciliteren.

  1. Maak gebruik van je organisatie en bied je medewerkers de mogelijkheid aan om Interne snuffelstages te doen of deel te nemen aan een taakroulatie.

Op deze manier kunnen medewerkers meelopen op andere afdelingen of kennismaken met de taken die bij een bepaalde functie horen. Wellicht ambiëren zij een dergelijke functie en kunnen zij zo uitvinden of de functie daadwerkelijk een match voor hen is.

Dit tijdig uitvinden is voor zowel medewerker als werkgever van belang. Ook kan de medewerker door de ervaring op de andere afdeling nieuwe ideeën meenemen naar de eigen afdeling, beter samenwerken met de afdeling waar hij of zij ‘gesnuffeld’ heeft omdat de processen beter begrepen worden én kan de medewerker met een frisse blik naar de ‘snuffelafdeing’ kijken.

Hierdoor kan deze mogelijk met suggesties komen om bepaalde processen anders in te richten. Soms raken afdelingen ‘vastgeroest’ in bepaalde gebruiken en processen en is een frisse blik enorm waardevol.

  1. Maak gebruik van een LMS ofwel een Learning Management System

Dit is software die je helpt om trainingen en opleidingen aan te bieden aan jouw medewerkers.

Met een dergelijk LMS systeem kun je jouw medewerkers e-learning aanbieden, kun je hun ontwikkelingen op het gebied van kennis bijhouden, kun je jouw eigen e-learnings toevoegen, opleidingsplannen vastleggen en de opleidingsbudgetten op inzichtelijke wijze beheren.

Zo kun je op een praktische en overzichtelijke manier omgaan met de leerprocessen binnen jouw organisatie, zonder dat je hiervoor te maken krijgt met ingewikkelde planningen of dat je tal van verschillende opleidingen moet inkopen; je kunt zelf een dergelijk systeem inkopen en gebruikmaken van bestaande online opleidingen en trainingen.

Zo kun je vanuit een reeds bestaand aanbod jouw medewerkers optimaal faciliteren zonder een al te grote tijdsinvestering.

  1. Maak gebruik van een intern mentorsysteem

Hiermee koppel je een medewerker aan een andere medewerker die op een meer senior niveau werkzaam is dan de medewerker zelf. Geef de meer senior medewerker de tools om de andere medewerker te coachen in de ontwikkeling. Zo stimuleer je de kennisdeling van binnenuit de organisatie en zul je zien dat medewerkers elkaar onderling meer gaan helpen.