IT

Waarom IT contracten complexer zijn dan normale contracten

Bied jij als ondernemer of bedrijf ICT diensten aan? Dan zul je op regelmatige basis contracten af moeten sluiten met je klanten, met leveranciers en andere bedrijven die er belang bij hebben. Dit is vaak vele malen lastiger dan andere contracten, en dat heeft meerdere redenen. Waarom IT contracten complexer zijn dan normale contracten heeft voornamelijk te maken met de juridische inrichting en de financiële impact van het project. Wat je kunt doen als je moeite hebt met IT contractmanagement is contact opnemen met een onafhankelijke expert, zoals Thornstein. Daar weten ze namelijk precies hoe je dit zo effectief en helder mogelijk doet, zodat er geen misverstanden kunnen bestaan over de gemaakte afspraken.

Maatwerk contractmanagement

Heb jij binnen jouw organisatie ook moeite met het opstellen van ICT contracten? Je bent niet de enige. ICT contracten zitten vele malen complexer in elkaar dan andere contracten. Besteed het daarom uit aan een bedrijf dat daarin gespecialiseerd is. Daar kunnen ze namelijk uitgebreid onderzoek doen naar bijvoorbeeld de draagkracht van een bepaald project binnen jouw bedrijf of organisatie. Dit is heel belangrijk, want als je een contract tekent dan verwacht de klant dat je de dienst of het product ook gaat leveren. Als later blijkt dat het niet binnen een bepaalde deadline lukt of je hebt er simpelweg te weinig mankracht voor, dan heb je een probleem. Het onderzoeken van de draagkracht in combinatie met de belangen van de klant dient dus goed onderzocht te worden, alvorens een contract door beide partijen wordt ondertekend.

Leveranciersmanagement

Een ander belangrijk onderdeel waar ze bij bedrijven als Thornstein aandacht aan besteden is leveranciersmanagement. Ook dit is heel belangrijk. Je kunt immers wel een ICT contract opstellen met een klant, maar bent waarschijnlijk zelf ook afhankelijk van andere bedrijven. Zij moeten je leveringen doen toekomen binnen een bepaalde termijn, en ook daar moet je een contract voor opstellen waarin je heldere afspraken maakt. Hoe meer leveranciers betrokken zijn bij een project, hoe ingewikkelder het wordt. Alle contracten moeten namelijk onderling met elkaar in overeenstemming zijn, en voorzien zijn van de juiste planning. Met sterke contractmanagement krijg je dat voor elkaar, hoewel het zelfs voor de meest ervaren ondernemers een pittige klus is.

Contractmanagement uitbesteden

Niet voor niets wordt het opstellen van ICT contracten vaak uitbesteed aan een extern bedrijf waar ze er meer vanaf weten. Daar zijn ze beter in het overzien van al deze losse contracten, en in staat ze allemaal op elkaar af te stellen. Zo kun jij ervan op aan dat alle leveranciers op het juiste moment leveren, maar ook dat de financiën op orde zijn. Dit is een ander punt waar veel ondernemers of bedrijven over struikelen. Het is namelijk zo dat je wel een groot bedrag kunt verdienen aan een dienst die je levert, maar als je daarvoor bij heel veel leveranciers moet inkopen dan houd je aan het einde van de streep wellicht minder over dan je dacht. IJzersterk contractmanagement zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan, omdat dit allemaal goed in de gaten wordt gehouden.